Augmented Reality (AR): vermakend of functioneel?

Naast de grote opkomst van Virtual Reality in de afgelopen jaren, kan ook het zogenoemde Augmented Reality niet achterblijven. Augmented Reality, ook wel AR genoemd, is de toevoeging van digitale informatie aan het werkelijke zicht (Encyclo, 2016). In tegenstelling tot Virtual Reality (waarbij er een gehele virtuele wereld gecreëerd wordt), is Augmented Reality als het ware een combinatie van virtuele elementen en de werkelijkheid.

 

Alhoewel Augmented Reality voor velen nog een onbekende term is, komt deze technologische ontwikkeling steeds vaker terug in ons dagelijkse leven. Te denken aan het populaire Pokémon Go waarmee je Pokémons kunt vangen tijdens een buitenwandeling en de dino-app van Albert Heijn waarbij er dino’s over de keukentafel lopen. Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden waarbij Augmented Reality steeds verder versmelt raakt met onze dagelijkse bezigheden. Maar is het nou vooral vermakend of kan het ook functioneel zijn?

 

De vermakende rol

Met name de vermakende kant van Augmented Reality is al veel onder de aandacht geweest. Naast populaire apps als Pokémon Go en de dino-app van Albert Heijn, wordt AR tegenwoordig steeds meer ingezet door bedrijven. Zo werd onlangs een applicatie bedacht waarbij je aan de hand van verschillende challenges op een tablet een willekeurige stad kunt leren kennen. Bij een aantal van deze challenges wordt gebruik gemaakt van Augmented Reality. Zo kunnen spelers bijvoorbeeld bordjes scannen die door de stad verspreid staan om bepaalde hints te ontrafelen voor het oplossen van een challenge. Na het scannen van de bordjes verschijnt er een hint die via de tablet op het bordje waar te nemen is.

 

De functionele rol

De Holo-lens van Microsoft is een goed voorbeeld van de functionele rol van AR. Microsoft heeft namelijk een bril ontwikkeld die het mogelijk maakt virtuele hologrammen toe te voegen aan je werkelijke zicht. Zo kun je bijvoorbeeld het lokale weer checken, een voetbalwedstrijd kijken of een to-do lijst bijhouden op je koelkast (zie onderstaande afbeelding). Dit allemaal zonder afgesloten te zijn van de werkelijkheid. Microsoft noemt dit ook wel ‘Mixed Reality’.

 

voorbeeld van augmented reality
augmented reality ar
Bron: Microsoft

 

Naast Microsoft zijn er ook een aantal andere bedrijven die Augmented Reality op functionele wijze inzetten. Zo heeft IKEA een applicatie ontwikkeld waarbij je meubels digitaal uit kunt proberen in je eigen woonkamer, en zijn er al meerdere bedrijven bezig met de ontwikkeling van een virtueel kledinghokje. Op die manier kun je door jezelf te filmen digitaal kleding op je lichaam projecteren.

 

Ook de medische wereld lijkt baat te hebben bij de inzet van Augmented Reality. Volgens Nu.nl (2016) hebben wetenschappers namelijk ontdekt dat Augmented Reality een belangrijke rol kan spelen bij de vermindering van fantoompijn (pijn aan een geamputeerd lidmaat). Door middel van sensoren op het uiteinde van het geamputeerde lichaamsdeel, kan namelijk een digitale toevoeging van het missende lichaamsdeel op een televisiescherm worden geprojecteerd. Door middel van de sensoren kan de virtuele arm bewegen wat bijdraagt aan de vermindering van de fantoompijn.

 

Het fijne aan Augmented Reality is dat het een menging is de van fictieve wereld en de werkelijkheid. In tegenstelling tot Virtual Reality krijg je nog steeds wat van de ‘echte’ wereld mee bij Augmented Reality. Je bent niet compleet afgeschermd.

 

Meer weten over de mogelijkheden van Augmented Reality? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Je bent wellicht geïnteresseerd in..

Berichten

Performance based marketing

Lees meer